Новини

Вторичен пазар с обновени условия

От днес вторичен пазар е с обновени условия. Вече максималната отстъпка, която може да бъде зададена при продажба на инвестиции на вторичен пазар е до -2%, а максималната надценка е до +2%.

Какво е вторичен пазар?

Вторичен пазар е място на платформата на iuvo, където можеш да обявиш за продажба твои инвестиции в кредити към други инвеститори или да закупиш инвестиции от други инвеститори. На вторичен пазар можеш да купуваш кредити само ръчно.
Вторичен пазар е допълнение към платформата и не е задължително да се използва, за да инвестираш чрез iuvo. Първичен пазар е мястото, където оригинаторите предоставят кредитите си за инвестиране.
Ако ще използваш вторичен пазар, се препоръчва да си по-опитен инвеститор или да се консултираш първо с екипа ни преди покупка, тъй като има спекулативен елемент.

Какви са ползите от вторичен пазар?

Вторичен пазар дава възможност на продавачите да излязат по-бързо от инвестиция в кредити. Освободените средства обикновено използват за инвестиране чрез iuvoSAVE или в други кредити от P2P пазара ни, които са по-близки до желаните критерии, а също и да разполагат със свободен кеш, ако имат нужда да покрият лични разходи.
На купувачите дава възможност да инвестират в кредити, които вече не са налични на първичен пазар, но отговарят на техните критерии. Могат да инвестират в кредити с по-голяма история на погасяване на вноските, за да анализират тенденция, както и да получат допълнителна печалба, ако закупят кредит с отстъпка.

Как да продавам/купувам на вторичен пазар?

От страница „Моите инвестиции“ избираш кои кредити и каква сума от инвестираната искаш да продадеш, а имаш опция и да избереш всички. Избраните кредити се визуализират в кошницата, в таб „Моите инвестиции“. Над кредитите има зелен ред с празно поле в него, където можеш да впишеш промяна в цената при желание. Процентът отстъпка се вписва с минус отпред, за надценка не се изисква знак пред цифрата, а за продажба на номинална стойност не се изисква вписване на нищо. Потвърждаваш обявяването за продажба. За да освободиш сума, е необходимо други инвеститори да харесат твоите оферти и да купят от теб.
Молим да имаш предвид, че ако успешно продадеш сума на вторичен пазар, може да ти се начисли такса до 1% върху продажната цена на кредита, в зависимост от профил статуса ти.

Купуването на кредити от продавачи на вторичен пазар става ръчно, по същия начин като на първичен пазар. Единствено е необходимо тук да обърнеш внимание на последните три колони, особено на „Отстъпка/Надценка“, тъй като показват дали продавачът е променил цената на кредита и в каква посока.

Какво е отстъпка/надценка?

Като продавач, имаш възможност да променяш цената на кредитите, когато ги обявяваш за продажба към купувачите.

Можеш да обявяваш кредити с надценка, с цел спекулация. Визуализира се на вторичен пазар в червен цвят на процента в колона „Отстъпка/Надценка“. Правиш печалба, когато продадеш сума, тъй като купувачите плащат по-висока цена от номиналната стойност на дяла от кредита, който купуват.
Надценката може да бъде от 0.1% до 2% спрямо новите условия.

Можеш да обявяваш кредити с отстъпка, с цел по-бързо излизане от инвестиция. На вторичен пазар в колона „Отстъпка/Надценка“ процентът се визуализира в зелен цвят и с минус пред цифрата. Купувачите са по-мотивирани да купуват кредити с отстъпка, защото получават допълнителна печалба, независимо от поведението на кредитополучателя, тъй като плащат по-ниска цена от номиналната стойност на дяла от кредита, който купуват. Обратно на надценката, разликата между продажната цена и номиналната излиза от портфейла на продавача.
Отстъпката може да бъде от -0.1% до -2% спрямо новите условия.

Можеш да обявяваш кредити на номинална стойност, без да променяш цената. Визуализира се като 0.00% в черен цвят в колона „Отстъпка/Надценка“ на вторичен пазар. За купувача няма разлика от покупка на първичен пазар.

 

Напомняме, че при направено плащане от кредитополучател, главница и лихва получават само инвеститори, които към момента на плащането притежават дял от кредита и не се изплащат дивиденти със задна дата към инвеститори, които са продали своя дял.

Свързани статии